ДРАГУТИН МАТИЋ - “ОКО СОКОЛОВО”

Драгутин Матић, српски војник Солунац, познатији као “Око Соколово”

Син: Благоје Д. Матић,
07. 06. 1920 - 01. 02. 2004 
аутор књиге "Мој отац Око Соколово" издате у Београду 1998 године.


Новинар, уредник у "Политици" 30 година, пре тога био новинар Танјуг-а и Радио Београда. Сарађивао у великом броју листова и радио станица. Био главни и одговорни уредник ревијалног часописа "РР", листа "Планинар" и часописа "Економика" (Привредни гласник).
Као новинар добио је доста похвала, награда, признања. Носилац је ордена рада са златним венцем (у време додељивања било је то највише радно одликовање). Проглашен је за ударника. Активан је у разним областима и гранама живота (одборник, повереник и зам. председника среза, секретар Општинског одбора, Савеза бораца (СУБНОР) у Нишу, члан Бироа (највишег руководства среза), Среског комитета КПЈ, оснивач и први председник новинарске организације Југоисточне Србије (Подружнице Друштва новинара Србије), затим руководства економиста, синдиката; у спортским, планинарским организација, као и у органима установа културе (Универзитет у Нишу и сл.).
Поред писања информативних текстова, бавио се и другим облицима новинарског изражавања. За једну репортажу се заинтересовала и позната немачка издавачка кућа "Бурда", која је преузела текстове.

Мој отац Око Соколово

Унук: Благоје Б. Матић,
03. 12. 1970

Врло рано почиње да ради. Већ у својој 21 години постаје самостални предузетник. Од тада до данас ради са својом малом трговачком радњом.
Издавач је књиге "Мој отац Око Соколово" издате у Београду 1998 године, коју је написао Благоје Д. Матић његов отац а син славног ратника. Највећи део књига је поклоњен библиотекама широм Србије како би се што више људи упознало са животом познатог солунца.
Финансирао је бројна путовања у земљи и иностранству и акције на промовисању лика и дела свог деде Ока Соколова, а које је организовао за живота син славног ратника новинар Благоја Д. Матића. Учествује у бројним хуманитарним акцијама.
Новчано је помогао изградњу споменика свом деди Драгутин Матић - Око Соколово, споменика који се налази на платоу испред СО Гаџин Хан.
Са осталим наследницима Драгутина Матића 2018. године одлучује да поклони СО Гаџин Хан дедину кућу и имање како би она постала спомен-дом и чувала успомену на славног ратника, али и на остале ратнике тог краја. Тада поклања општини Гаџин Хан плац и власништво 2/3 куће коју су саградили пред рођење Драгутиново његови мајка и отац Невена и Пеша Матић, сиромашни и вредни мештани Калетинца, и од тада никада није мењала свој изглед. Из буџета општине издвојена су значајна средства и неимари су на темељима већ пропалог објекта саградили Спомен дом. 
Није активно политички ангажован. Отац је две ћерке. Живи и ради у Београду.  

Veš i Čarape

Драгутин Матић Око Соколово има бројне потомке који живе на територији Калетинац, Гаџин Хан, Ниш. 

Potomci Oka Sokolovog